Мал азығы өндірісі

Жем-шөп өндірісі – бұл табысты кәсіп. Өйткені ол өсімдік шаруашылығы саласындағы ең ірі бағыттардың бірі болып табылады. Жемдік өсімдіктер ауыл шаруашылық жануарларын азықтандыру үшін арнайы әзірленеді. Мысалы, пішен шөп, пішендеме және сүрлем шөп алу үшін бір жылдық және көп жылдық шөптер өсіріледі.

Атап айтқанда, пішендеме, пішен шөп жинау мерзімі: маусым – алғашқы шабу, шілде-тамыз –  екінші рет шабу (климаттық зонаға байланысты), тамыз-қыркүйек – сүрлемге жүгері жинау үшін оңтайлы уақыт. Шапқаннан кейін дайын жем-шөпті сақтап қою қажет.

Шаруашылықта малдың физиологиялық қажеттіліктерін қанағаттандыратын жем-шөп өндірілуі маңызды. Себебі жемнің сапасы сүттің дәмі мен сапасына әсер етеді. Жем-шөп әзірлеудің бүкіл процесін шабындықтың пісіп-жетілуі мен ауа райы жағдайын ескере отырып, технологиялармен икемді маневр жасау арқасында құру керек.

Жоғары сапалы азық алу үшін жабдық таңдау үлкен рөл атқарады. Шөптердің шығымы артуымен КС-Ф-2,16, КД-Ф-4, КП-Ф-6 шөп шапқыш машиналарына деген қажеттілік артады.

Егер жем-шөп өндірісінде бизнес құрғыңыз келсе, жобаны жүзеге асыруға дайындығыңызды бағалап, ұсынылған тәртіпке сәйкес бизнес-жоспарыңызды әзірлеп, оны операциялық және қаржылық басқару жүйемен, сондай-ақ, қолданыстағы есептік жүйемен біріктіру қажет.

Жем-шөп сапасын бағалау оның құрамындағы қоректік заттардың химиялық талдауына негізделген оның жеке іріктемесінің қоректік құндылығын анықтау болып табылады. Жем-шөп сапасының бақылауын мал азығы (жем) үлгілерін зерттеумен айналысатын зертхана жүргізеді.

Бастапқы кезеңде жобаға күрделі салымдар салу жобадан күтілетін тиімділік деңгейіне және оның өтелу мерзімдеріне байланысты. Жобаның іске асу ұзақтығы мен өтелу мерзімі Қазақстанда, әдетте, 3 жылдан асқанымен, 5 жылдан артық уақытқа созылмайды.

Жем-шөпті есепке алу физикалық салмағына орай емес, сондай-ақ сапасын бағалау негізінде, ең алдымен жоңыштағы құрғақ заттарына, жем-шөп бірліктері мен шикі протеиніне орай жүргізілуі керек.

Өсімдік шаруашылығының өнімдерінің шығыны мен шығымы есепке алу шот бойынша жүргізіледі («Өсімдік шаруашылығы» субшоты). Жем-шөп дақылдарының әрбір түрі үшін аналитикалық шот ашылады: сүрлем әзірлеу шығындарына, пішендеме жинау шығынына, пішен шөп, сабан (дақылдың ұсақ мекені) жинау шығынына. Жемшөп өндірісінде шығындарды есепке алудың объектілері: егілген бір жылдық және көп жылдық шөптер, табиғи шабындықтар және жайылымдар, көк жем мен сүрлемге егілген ауыл шаруашылығы дақылдары болып табылады.

Шаруа немесе фермер қожалықтары мен жеке кәсіпкерлерге арналған арнаулы салық режимін қолданатын жеке кәсіпкерлер бухгалтерлік есепті жүргізуге және қаржылық есептілікті дайындауға міндетті.


ТАҚЫРЫП БОЙЫНША МАТЕРИАЛДАР
Шабу, кептіру, сақтауЖақсы жемшөп балдай, құрамы оның қандай?Көпжылдық шөпке «жасыл дәліз»Малды азықтандырудан сүт қаншалықты артады?Араларға да, малға да пайдалы «жасыл желі»Жүгері сүрлемі өндірісінің маңызыЖайқалған жасыл кілемдейБизнесті жоспарлаудың жете жолсілтемесіҚаптамадағы пішендеме
ПАЙДАЛЫ АҚПАРАТ