Етті мал шаруашылығы

Етті мал шаруашылығының салалары

1. Етті мал шаруашылығы

Саланың сипаттамасы және құрылу қағидаттары

Саланы мемлекеттік қолдау

2. Тауарлы ферма – Сыбаға бағдарламасының қатысушысы

Кәсіпті қалай бастаймыз

Жерді қалай таңдап, жайылымды қалай алып, рәсімдеу керек

Жеңілдетілген несиені қалай аламыз

Лайықты мал тұқымын таңдау: етті мал тұқымының сүтті малдан айырмашылығы

Малды, және сырттан әкелінетін малды қайдан сатып алу керек

Фермаға қажетті малды қалай таңдаймыз

Ферманы құру. Жайылымда мал суаруды ұйымдастыру. Фермаға қажетті сызбалар мен суреттер.

Фермаға қандай техника мен құрал-жабдықтар қажет. Өндірісті автоматтандыру.

Үлгілік бизнес жоспары

Бизнесте есеп жүргізу

Ақпараттық-сараптық жүйе (АСЖ) және Ауылшаруашылық малдарын таңбалау (АМТ) жүйелерін пайдалану туралы

Жемшөп пен мал есебін жүргізу, өлшеу

Кіріс пен шығынды есептеу

Өнімнің өзіндік құны, пайда

Салық тәртібі

Қосымша құн салығы (ҚҚС) есебіне тұру қажет пе?

Өнімді өткізу жөнінде кеңестер

Етті малды азықтандыру және күту

Малды жайылым маусымында күту

Жазғы уақыттағы шыбынға қарсы шаралар

Малды қысқы уақытта қорада ұстау

Жемді дайындау және сақтау

Аралас жемді, минералдық қоспалар мен дәрумендерді пайдалану

Малдәрігерлік және санитарлық бақылау жүргізу

Мал басын көбейту және өсіру

Мал басын көбейтуді ұйымдастыру (табиғи шағылысу, жасанды ұрықтандыру). Тұқымдық бұқаны таңдау

Бұзаулауды ұйымдастыру, бұзаулау кезіндегі көмек туралы кеңестер

Бұзауды ему кезінде өсіру. Бұзауды айыру

Мал басын толықтыратын бұзауларды өсіру технологиясы

3. Тұқымдық малды көбейту

Тұқымдық мал өсірудің мақсаттары мен міндеттері

Экономикалық тиімділік

Тұқымдық мал есебін жүргізу, автоматтандыру

Малды жасанды ұрықтандыру және аталық бұқаларды таңдау

Малдың тұқымдық сапасын бағалау

ДНК сынамасы арқылы малдың тегін анықтау

Малдәрігерлік қауіпсіздікті қамтамасыз ету

Мал төлін сату

Бұзауларды айыру

Қысқы уақытта қорадағы малды азықтандыру, жұмысты

автоматтандыру

Шырынды жемазықты дайындау және сақтау

Ірі жемазықты дайындау және сақтау

Тұқымдық мал фермасына арналған сызбалар мен суреттер

Үлгілік бизнес жоспары

Нормативтік-хұқықтық негіз

4. Ірі қара малды қарқынды жемдеу

3000 мал орынына арналған үлгілік бизнес жоспары

Ірі қара малды астықпен жемдеудің технологиясы және экономикалық тиімділігі

Бордақылау мақсатында бұқашықтарды піштірудің артықшылықтары

Малды байлап және бос ұстау

Азық мөлшері

Бордақылау мақсатында мал сатып алушыларға кеңес

Фермаға қажетті техника және құрал-жабдықтар. Жұмысты автоматтандыру

Бордақылау алаңына қажетті сызбалар мен суреттер

Нормативті-хұқықтық негі


ПАЙДАЛЫ АҚПАРАТ